miercuri, 28 octombrie 2015

Cine a fost Zamolxis?

Perioada în care a trăit Zamolxis este una controversată. Unii istorici, printre care și Herodot, susțin că această perioadă este cuprinsă între anii 580 și 500 î.Hr.

Herodot în una din scrierile sale susține că Zamolxis a fost un sclav al lui Pitagora, ca ulterior să revină în altă scriere și să spună că, Zamolxis a trăit cu mult înainte de Pitagora. Herodot mai relatează faptul că, Zamolxis avea o sală unde își primea musafirii și în care le ținea prelegeri despre nemurire.

După o perioadă de timp, i-a fost construită o locuință sub pământ, în care s-a retras, timp de trei ani.

În toată această perioada dacii l-au crezut mort. În al patrulea an, Zamolxis reapare. Cei trei ani au fost considerați ca fiind o experiență inițiatică a lui Zamolxis.

Zamolxis provine de la cuvântul trac zalmos, care înseamnă piele. Copiii care la naștere ies înfășurați în placentă vor deveni magicieni. Această istorie este relatată de Herodian, care susține că Zamolxis a fost un elev al lui Pitagora și s-a născut cu o piele pe cap, căiță.

Atât Zamolxis, cât și Pitagora au pus bazele unei școli inițiatice. Ambii credeau în nemurire. Pitagora susținea că își reamintește ultimele 20 de vieți ale sale. O altă asemănare între cei doi este faptul că susțineau că Pământul se învârte în jurul unei planete de foc.

Acest lucru era cunoscut și de daci. Zamolxis și discipolii săi erau asceți contemplativi. Aceeași situație pentru Pitagora și elevii săi, care duceau o viață simplă. Asemenea druizilor, preoții celți, Zamolxis își transmitea învățăturile pe care orală. Și într-un caz și în celălalt nu au rămas texte referitoare la această perioadă.

Conform textelor grecești, Zamolxis și discipolii lui, considerau că starea sufletului determină sănătatea trupului. Sufletul era vindecat prin diverse descântece. Discipolii lui Zamolxis făceau intervenții chirurgicale în zona frontală, cu ajutorul cuțitelor de silex.

Astfel era înlăturat răul, care sălăşluia în interiorul corpului. Au fost descoperiri în acest sens, la Cristești, Târgu Mureș, cranii care prezintă astfel de orificii. Unul dintre discipolii lui Zamolxis a fost Deceneu, mare preot al lui Burebista. Acesta a fost filosof, astrolog, i-a învățat pe daci cele 12 semne ale zodiacului.

Trupul era considerat o piedică în calea spiritului. Din această cauză, Zamolxis ducea o viață de ascet. Mânca puțin, era vegetarian, femeile erau considerate o murdărire a sufletului. Omul nu poate ajunge la nemurire, dacă nu-și curăță sufletul. Zamolxis avea o filosofie complicată și poate greu de înțeles pentru mulți dintre noi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu