sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Legume portocalii sunt ideale iarna


In Franta exista Programul national de nutritie si sanatate (PNNS), care are ca obiectiv general imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Periodic, specialistii din cadrul acestei autoritati de referinta in materie de sanatate publica ofera informatii si recomandari privind alimentatia sanatoasa. Acum, in sezonul infectiilor acute respiratorii, nutritionistii francezi publica pe site-ul organizatiei o lista cu fructe si legume de culoare portocalie, care aduc savoare si sanatate in farfurie.

Clementinele, mandarinele si portocalele te ajuta sa-ti faci plinul de vitamina C de care ai nevoie pe tot parcursul sezonului rece. 

Clementine. Cu gustul ei dulce-acrisor, clementina este zemoasa si lipsita de samburi. Se curata usor si poate fi mancata in orice moment al zilei. Datorita bogatiei de vitamina C, clementinele sunt surse valoroase de energie si imunitate. Dintre citrice, clementinele sunt cel mai usor de acceptat de catre copii, datorita gustului placut. Ele pot fi consumate ca gustari intre mese, in deserturi, salate sau sucuri de fructe, dar pot fi utilizate si la prepararea unor feluri principale de mancare, potrivit adevarul.ro. 

Mandarine. Avand o nuanta portocalie mai intensa, mandarinele sunt rude apropiate ale clementinelor. Totusi, gustul este diferit. Mandarinele sunt dulci si parfumate, fiind cel mai putin acre dintre citrice. Un inconvenient ar putea fi samburii, care se gasesc aproape in fiecare feliuta dintr-o mandarina.

Portocale. Cea mai accesibila sursa naturala de vitamina C, portocalele mai contin cantitati valoroase de vitamina A, vitamina B, folati si antioxidanti. Desi sucul de portocale este adesea preferat in locul fructului intreg, nutritionistii recomanda consumul portocalei feliuta cu feliuta pentru a beneficia de toata cantitatea de fibre.

Morcovii, dovleacul, ardeiul gras sunt printre legumele recomandate de nutritionisti toamna aceasta. Exista mai multe varietati de dovleac, cu diverse nuante de portocaliu si gusturi mai mult sau mai putin dulci. 

Dovleacul este ideal in supe creme, piureuri sau copt. Dovleacul este o sursa bogata de substante nutritive: vitamine, indeosebi vitamina A si vitamina C, fibre alimentare, antioxidanti si magneziu, care impreuna alcatuiesc un adevarat scut de protectie impotriva racelilor de sezon. Continutul mic de calorii face din dovleac un aliment potrivit pentru un program de slabire. 100 de grame de miez de dovleac au doar 39 de calorii. 

Morcovii, unele dintre cele mai comune legume, sunt surse bogate de vitamina A si fibre. Contin carotenoizi (fitonutrienti) care protejeaza sanatatea ochilor si lupta impotriva aparitiei cancerului si bolilor cardiovasculare. Morcovii mai au in compozitie niste substante deosebite numite cumarine, care previn formarea cheagurilor de sange si joaca un rol deloc de neglijat in cresterea imunitatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu